Itsenäisyyspäivän aterialla meillä oli juuressoselaatikkoa tarjolla lihapullien ja perunamuusin kanssa. Ohje on mukailtu Tammen Uuden keittokirjan ohjeesta, alkuperäisessä ohjeessa laatikko valmistettiin keittämällä ja soseuttamalla porkkana, lanttu, juuriselleri, palsternakka ja sipuli. Nämä kaikki löytyvät Pirkka juuressoseesta. 

Pirkan juuressose pötkö (á 500 g) 
1 dl kuohukermaa
½ dl maitoa
1½ dl Emmental juustoraastetta
1 muna
1/4 dl siirappia
3/4 tl piparkakkumaustetta
ripaus jauhettua valkopippuria
½ tl suolaa
1/4 dl korppujauhoja


Kuumenna kattilassa kerma-maitoseos. Sulata siihen juustoraaste ja anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää juuressoseeseen kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.