Ruokablogit siirsivät reseptien vaihdon nettiin
Johan Jaakkola

Viime vuosina kovaa vauhtia yleistyneet ruokablogit elävät tällä hetkellä internetissä kultakauttaan. Kaikki Suomen blogit sisältävältä Blogilistalta löytyy 50 ruokablogiksi itseään luokittelevaa sivua ja määrä kasvaa kokoajan. Osa päivittyy joka päivä, kun toisiin ei ole kirjoiteltu kuukausiin. Lukijoita on päivittäin tuhansia. Ruokablogeissa kotikokit kertovat verkon välityksellä kokemuksiaan ruuanlaitosta ja jakavat ideoitaan ja kuviaan toisten innokaiden kanssa. Usein reseptejä luodaan itse, mutta paljon poimitaan myös lehdistä, kirjoista ja televisiosta. Välillä tehdään myös omia versioita toisten blogikokkien luomuksista. Sosiaalisuus on suuri osa ruokablogeja. Niiden myötä perinteinen reseptien vaihto on siirtymässä kokonaan internetiin ja samalla saattavat jalkoihin jäädä myös perinteiset kokkauskirjat.
Tietoverkossa tutustui viiden mielenkiintoisen ruokablogin tarjontaan.

Kropsua eväänä

Blogin kuvaus: Tammikuusta asti ilmestynyt nelikymppisen äidin kokkailublogi. Ruokaa kokataan kaikkiruokaiselle miehelle ja 4-vuotiaalle nirsolle pojalle.

Ruokien tyylilaji: Suurimmaksi osaksi supisuomalaista kotiruokaa. Lihapullia, makaroniruokia, puuroja ja hernekeittoa. Silloin tällöin hieman erikoisempia kokeiluja, kuten kirjolohi-pastagratiinia.

Blogiin tulleita kommentteja:- Kaalilaatikko on tosi hyväää!! - Voi, että täällä on taas herkullisia ruokia, NAM!

Reseptien toimivuus: Selkeitä reseptejä, joilla jokainen blogia lukeva saa ruoan tehtyä. Käytettävät ainekset kodin perustarpeita. Kuvat hieman ruokien arvoa alentavia ylhäältäpäin otettuja räpsyjä.

Kiinnostavin resepti: Perinteinen makaronilaatikko.

Tekijöiden sanomaa: - Olenkin tainnut jossain kertoa saaneeni innostuksen ruoanlaittoon vuonna 1926 syntyneeltä anopiltani, joka oli todella taitava ruoanlaittaja ja leipoja.

Nettiosoite: http://miksuliini.vuodatus.net/

Päivänpiristys

Blogin kuvaus: Ruokaa rakastavan vantaalaisen opiskelijaneitosen ylläpitämä monipuolinen ja nuorekas ruokablogi. Aloittanut maaliskuussa, mutta kesällä päivitystahti hieman hiipunut.

Ruokien tyylilaji: Erikoisempia ja luovia ruokia, joita välttämättä heti keittokirjoista löydä. Hedelmätortilloja, ja vuohenjuustorisottoja.

Blogiin tulleita kommentteja: - Meillä taidetaan ainakin kokeilla tämän sun ohjeen perusteella laatikkoa. - Onpa herkullisen oloinen ja näköinen jälkkäri!

Reseptien toimivuus: Valmiista ruuista nättejä kuvia. Blogin yleisilme todella houkutteleva. Reseptit tavallista tarkempia. Kaikki työvaiheet kerrottu selkeästi.

Kiinnostavin resepti: Kaardemummaleipää sinihomejuustolla ja lakoilla.

Tekijöiden sanomaa: - En ole aikaisemmin yhdistänyt leivonnaisiin salmiakkia, mutta nyt päätin kokeilla. Ei tällä ihan leivonnaisten Nobelia jaeta, mutta tyydytti makeanhimon.

Nettiosoite: http://paivanpiristys.blogspot.com/

Ihanat tomaatit

Blogin kuvaus: Opiskelijapariskunnan aktiivinen muutakin kuin tomaattiruokia sisältävä blogi. Ruoat kesäisiä ja välillä innostutaan tekemään myös drinkkejä. Toisinaan matkakertomuksia.

Ruokien tyylilaji: Paljon italialaissävytteisiä ruokia: pastoja, pizzoja, spagetteja. Myös aasialaista ruokaa löytyy paljon. Drinkkireseptit mukava lisä tarjontaan.

Blogiin tulleita kommentteja: - Oi, oi! Tätä on kyllä ihan pakko testaa, ku näyttää niin hyvälle! Rakastan muutenkin aasialaista ruokaa yli kaiken.

Reseptien toimivuus: Sopivan selkeitä reseptejä. Hyviä tarkennuksia ja ehdotuksia laiskoille kokkaajille. Kuvat usein ulkona otettuja, jotka saavat ateriat hehkumaan kesäistä herkullisuutta.

Kiinnostavin resepti: Tonnikalamajoneesilla täytetyt tomaatit.

Tekijöiden sanomaa: - Punaviinimarjapiirakan leipomiselta jäi yli piimää ja koska ei olla suuria piimänjuojia niin kokeiltiin tehdä siitä suosikkijuomaamme smoothieta.

Nettiosoite: http://tomaatit.vuodatus.net/

Pastanjauhantaa

Blogin kuvaus: Jo vuodesta 2005 toiminut kotimaisten ruokablogien kruunaamaton kuningas. Ylläpitäjinä oululainen pariskunta. Päivitystahti hurja. Ruokaa laidasta laitaan - aina ravintolatasoisesta gourmeesta kotiruokaan. Sisältää myös kattavan hakemiston kaikista resepteistä.

Ruokien tyylilaji: Reseptit todella ammattimaisia. Tarjolla ruokia jokaisesta maailman keittiöstä. Kaikesta näkyy omistautuneisuus ruoanlaitolle.

Blogiin tulleita kommentteja: - Näitä postauksia ilmestyy teillä sitä tahtia etten oikein tiedä mihinkä pitäisi vastailla.- Hei, ootte päässy taas julkisuuteen!

Reseptien toimivuus: Jo pelkät aterioiden kuvat vievät kielen mennessään. Resepteissä paljon pohdintaa, joka jatkuu myös blogiin tulevissa lukijoiden lukuisissa kommenteissa. Blogin pohjalta julkaistavaa kirjaa odotellessa.

Kiinnostavin resepti: Lähes kaikki.

Tekijöiden sanomaa: - Raaka-aineet tahtovat meidän keittiössämme rytmittyä siten, että talvisydännä syödään tuhteja liharuokia ja killitetään punaviiniä. Vastaavasti kevätauringon ponnistettua useamman piirun verran korkeammalle tekee luonnostaan mieli vaaleaa kalaa ja raikkaita valkoviinejä.

Nettiosoite: http://pastanjauhantaa.blogspot.com/

Otetaan ensin puoli kiloa voita...

Blogin kuvaus: Monipuolinen kahden hengen perheen kokkausblogi, jossa välillä syödään arkisesti ja välillä herkutellaan. Käytössä tuoreet raaka-aineet ja luova mieli.

Ruokien tyylilaji: Toasteja, kakkuja, salaatteja, viinejä ja kaikkea muutakin. Paljon omalaatuisia kokeiluja, joista useimmat ainakin näyttävät onnistuneilta. Nälkä tulee lukiessa.

Blogiin tulleita kommentteja: - Tämä oli kyllä aivan mahtavan makuinen salaatti! - Nam! Tuo kala on TODELLA syötävän näköinen.

Reseptien toimivuus: Yksinkertaisia ja selkeitä reseptejä vaikealta tuntuvista aterioista. Herkulliset kuvat ovat puoli ruokaa. Paljon sekalaisia yleisvinkkejä tavallisten reseptien ohessa.

Kiinnostavin resepti: Uunikalaa dijonkermalla.

Tekijöiden sanomaa: - Lammas ehti meillä jo parempiin suihin ennen kuin kamera kerkisi pöytään.

Nettiosoite: http://puolikiloavoita.blogspot.com/

                                                                                      Lähde: Ilkka 6.8.2007