Kun olin lapsi, äiti tapasi tehdä hernekeiton säilykkeestä. Kun sitten valitimme, että koulussa on paljon parempaa hernekeittoa, äiti totesi, ettei hän sitä keittänyt, vaan Jalostaja.
500 g kuivattuja herneitä
2½ l vettä
1 lihaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
7 maustepippuria
2 laakerinlehteä
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl aromisuolaa
200 g saunapalvikinkkua
1 rkl paahdettua sipulirouhetta
rouhittua mustapippuria
1-2 tl meiramia
½-1 tl suolaa
Huuhtele herneet, mittaa vesi isoon kattilaan ja liota herneitä siinä yön yli. Keitä herneitä liotusvedessään liha- ja kasvisliemikuution sekä mausteiden kanssa 1½ tuntia. Lisää sitten ruskistettu, maustettu jauheliha, saunapalvinkinkkusuikaleet ja sipulirouhe. Keitä vielä puoli tuntia lisää. Mausta valmis keitto meiramilla, mustapippurilla ja lisää maun mukaan suolaa.
Kommentit