Tänä vuonna tein perinteisen joulupöytämme kalaherkun Lidl´stä ostettuihin pieniin vuokiin. Vuoat olivat 1½ dl vetoisia, ja tästä annoksesta tuli 6 vuokaa.
2 maustekurkkua
150 g kylmäsavulohta (tai graavilohta)
ripaus valkosipulirouhetta (tai 2-3 kynttä)
1 prk kermaviiliä
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 tl sokeria
n. 1 tl sitruunapippuria
2-3 rkl silputtua tilliä
2 dl kuohukermaa vatkattuna
liivatejauhetta (8 liivatelehteä vastaava määrä)
Leikkaa kurkut ja lohi pieniksi kuutioiksi. Lisää seoksen muut aineet ja mausteet, lopuksi vatkattu kuohukerma kevyesti nostellen.
Sekoita liivatejauhe huolellisesti pieneen määrään kylmää vettä. Anna turvota 5 minuuttia. Kuumenna sitten seosta mikrossa ½ minuuttia. Lisää juokseva seos hyytelön ainesten joukkoon ja sekoita. Jaa pieniin annosvuokiin tai tuorekelmulla vuorattuun rengasvuokaan ja anna hyytyä kylmässä vähintään 8 tuntia tai yön yli.
Kommentit