IMG_4036%5B1%5D.jpg

 

Stroganoff on alunperin perinteinen venäläinen liharuoka smetanaisella kastikkeella ja suolakurkuilla höystettynä. Eräs tarina kertoo, että stroganoff on saanut nimensä 1700-luvulla eläneen kreivi Alexander Stroganovin mukaan. Kyseinen kreivi joutui huonosti sujuneella metsästysreissullaan pulaan, kun kokilta loppuivat ainekset ja hän pani luovuutensa peliin jatkamalla lihapataansa suolakurkuilla.

Koetin haeskella netistä haudutuspadassa tehtävän stroganoffin reseptiä, mutta suolakurkkuversiota ei englanninkielisistä ohjeista löydy, vaan stroganoffiin laittavat poikkeuksetta lihan kaveriksi viipaloituja sieniä, ja monissa ohjeissa ruoka tarjotaan pastan kanssa.

Tällä reseptillä syntyi oikein maukas lopputulos. Loppuvaiheessa laitoin vielä pari ruokalusikallista ruskeaa suurustetta, niin kastike sai hieman paksuutta. Söimme ruoan juustokermaperunoiden kanssa.

 

800 g naudan palapaistilihoja

vajaa dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1/4 tl valkopippuria

3 rkl voita

1 keskikokoinen sipuli, silputtuna

2 rkl tomaattipyreetä

2 rkl Dijon sinappia

2 laakerinlehteä

5 dl lihalientä

120 g smetanaa

2 maustekurkkua, kuutioina

3 rkl Maizena ruskea suuruste

 

Ota naudanlihakuutiot huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Sekoita muovipussissa jauhot, suola, valkopippuri ja mustapippuri. Laita lihakuutiot pussiin ja ravistele siten, että lihakuutiot peittyvät jauhoihin. Poista ylimääräinen jauho ennen lihojen ruskistamista.

Ruskista lihakuutiot pannulla. Siirrä lihakuutiot haudutuspataan. Lisää pataan silputtu sipuli, tomaattipyree, sinappi, laakerinlehdet ja lihaliemi. Sekoita hieman. Hauduta kantta avaamatta High 4 tuntia (tai Low 8 tuntia).

Lisää smetana sekoitellen pataan yhdessä maustekurkkukuutioiden kanssa 15 minuuttia ennen kypsennysajan päättymistä, lisää myös ruskea suuruste sekoittaen ja jatka hauduttamista vielä 15 minuutin ajan.