IMG_1529%5B1%5D.jpg

 

Ensimmäistä kertaa joulupöytään valmistin itse maksalaatikkoa. Molemmat vanhempani ovat myös täältä Etelä-Pohjanmaalta kotoisin, ja meillä lapsuudenkodissa oli - jos ei aina - niin ainakin usein jouluna maksalaatikkoa. Hämeestä kotoisin oleva miehenikin muistaa, että lapsuudenkodissa oli jouluisin tätä tarjolla. En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt maksalaatikkoa itse (tai vieno muisto on, että kolussa seiskaluokan kotitaloustunnilla oltaisiin tehty). Tämän ohjeen annoksesta tulee yksi 0.85 litran foliovuoallinen laatikkoa. 

 

1 dl puuroriisiä

3½ dl vettä 

1/4 tl suolaa

1 rkl paahdettua sipulirouhetta

2 dl täysmaitoa

1,3 dl kuohukermaa

200 g jauhettua naudan maksaa

3/4 dl rusinoita

1 muna

2 rkl siirappia

3/4 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

1/3 tl inkivääriä

3/4 tl meiramia

 

Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Keitä myös rusinat pehmeiksi vedessä omassa kattilassaan 5 minuuttia. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi, vellimäisen löysäksi seokseksi. Kaada seos voideltuun 0.85 l foliovuokaan. Paista 200 asteessa tunnin ajan. Peitä laatikko foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.