1147075.jpg

Tämä ohje on v. 1995 Pirkka-lehden joulunumerosta. Valmistin sitä silloin ensimmäisen kerran, ja sen jälkeen se on kuulunut meidän joulupöytäämme. Alkuperäisessä ohjeessa tämä on valmistettu graavilohesta, minä teen
aina kylmäsavulohesta. 

liivatejauhetta (8 liivatelehteä vastaava määrä)
4 keskikokoista herkkukurkkua
n. 150 g kylmäsavulohta
2-3 valkosipulin kynttä
1 prk kermaviiliä
1 prk ranskankermaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunapippuria
2-3 rkl silputtua tilliä
2 dl kuohukermaa vatkattuna

Leikkaa kurkut ja lohi pieniksi kuutioiksi. Puserra joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää seokseen muut aineet, kermavaahto viimeisenä kevyesti nostellen.

Sekoita liivatejauhe huolellisesti pieneen määrään kiehuvaksi kuumennettua vettä. Anna tasaantua noin 
5 minuuttia liukenemisen varmistamiseksi. Lisää seos hyytelön ainesten joukkoon ja 
anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia tai yön yli.