En ole koskaan muistaakseni tehnyt ruokaa kokonaisesta porsaan ulkofileestä, mutta nyt oli S-Marketissa Snellmannin Maatiaispossun maustettu uunifilee 6.90 euron kilohintaan, niin tuli semmoinen napattua ostoskärryyn.
Snellmannin omilla sivuilla on resepti, jossa tämä kehotetaan paistamaan paistopussissa. Googlettelin ohjeita ja päädyin kokeilemaan valmistusta ilman paistopussia.
Paistolämpötilasta oli resepteissä kovasti vaihtelua. Joku keittiömestari kehotti kypsentämään 80 asteessa, kun taas joissakin resepteissä paistolämpötilaksi ilmoitettiin 175 astetta tai jopa 200 astetta. Loppujen lopuksi päädyin paistamaan possuni 125 asteessa.
Googletellessani keskusteluja porsaan ulkofileen valmistamisesta löysin kommentteja, jonka mukaan "Porsaan ulkofilee on ongelmajätettä." ja "Maku on suunnilleen saman mikä tulee suuhun kun henkäisee sikalan ovelta kunnon hönkäyksen." sekä "Hyi helvetti porsaasta ei saa hyvää mitenkään. Köyhien ruokaa."
Positiivisiakin kommentteja ja vinkkejä toki löytyi. Kävin Mimmin keittiö -blogissakin kurkistamassa reseptivinkkejä kokonaisena paistetusta porsaan ulkofileestä. se kun on minun luottopaikka, kun mietin mitä laittaisin ruoaksi ja miten.
Otin porsaan ulkofileen huoneenlämpöön tunti ennen ruoan valmistusta. Tunnin kuluttua ruskistin uunifileen pannulla voissa kauttaaltaan. Laitoin uunivuokaan, lihan keskelle laitoin Meater-lihalämpömittarin, tavoitelämpötilaksi 70 astetta. Sitten liha paistumaan vuoassaan 125 asteisen uunin alatasolle, kunnes lihalämpömittari näytti 70 astetta. Tämän jälkeen otin vuoan pois uunista, peitin foliolla ja annoin vetäytyä 15 minuutin ajan ennen viipalointia, tänä aikana sisälämpötila nousee vielä jokusen asteen.
Lopputulokseen olin suht tyytyväinen, eikä maistunut sikalalta. :)
Uunikasvikset Airfryerilla (perunaa, porkkanaa ja omenaa)
4-5 perunaa, kuutioina
150 g porkkanaa, viipaleina
2 punaista omenaa, paloiteltuna
Perunat ja porkkanat pyörittelin ennen kypsennystä ruokaöljyssä, jossa oli mausteina suolaa, mustapippuria ja rosmariinia.
Paistoajat 200 asteessa: Perunat 25 minuuttia, omenat 18 minuuttia ja porkkanat 13 minuutta. Korin ravistelua siinä välillä. Oikein hyvä kypsennystulos kaikilla tällä lämpötilalla ja noilla ajoilla.
Kommentit