Pääsiäinen tulossa ja täällä Etelä-Pohjanmaalla syttyvät pääsiäiskokot eli ns. -valakiat lankalauantaina eli 30.4. Myös trullit kiertelevät silloin. Omassa lapsuudessa Vaasan suunnnalla trullit olivat pukeutuneet noidiksi, kulkivat kahvipannun kanssa mutta eivät virponeet eikä heillä mitään virpomisvitsoja tokikaan ollut mukanaan. Me tavattiin siskon ja kavereiden kanssa trullitellessa sanoa ovelle mennessä "Hyvää pääsiäistä, olisko mitään pannuun pantavaa!" Jotkut pyysivät trulleja laulamaan ja sittenhän laulettiin.
Tuo yllä oleva vanha kuva trulleista on juurikin Vaasasta, mutta itse en kuvasssa ole. Kuvan täytyy olla huomattavasti 70-lukua vanhempi, koska kaikilla noidilla on vielä tuommoiset risuluudat.
Jossain vaiheessa vuosia myöhemmin trullitteluperinne sekoittui virpomisperinteeseen, mikä on mielestäni vähän harmillista vanhan perinteen kannalta.
Pääsiäislohi (Valion ohjeella):
600-700 g kirjolohifilee
3/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 iso maustekurkku pieninä kuutioina
tuoretta tilliä silputtuna
1 prk Valio Koskenlaskija Ruoka & Dippi maustamaton
1 dl ruokakermaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
Laita lohifilee voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla, mustapippurilla ja kalamausteella. Levitä kalan pinnalle maustekurkkkuutiot ja tillisilppua. Sekoita keskenään Koskenlaskija ja ruokakerma ja valuta vuokaan kalan päälle. Lopuksi valuta pinnalle juoksevaa hunajaa. Paista uunissa 225 asteessa puolen tunnin ajan.
Pirkka maustetut bataattilohkot (pakaste) airfryerilla
Suihkauta vuokasprayta airfryerin koriin ja laita pakastebataattilohkot koriin. Kypsennä 200 asteeessa 20 minuuttia pariin otteeseen koria välillä ravistellen.
Kommentit