IMG_3643%5B1%5D.jpg

Tämännäköisen masiinan isäntä nosti ostoskärryyn ostosreissulla Tuurin Kyläkaupassa. Kone on nimeltään Princess Aerofryer Deluxe XXL ilmafriteerauskeitin. Minä en ollut yhtään suunnitellut tämmöisen hankkimista - tai kun olin jossain vaiheessa katsellut tietoa ilmafriteerauskeittimistä, tulin siihen johtopäätökseen, että meillä semmoista ei tarvita.

Airfryerin toiminta perustuu siihen, että laitteessa kiertää kuuma ilma huomattavasti nopeammin kuin normaalissa kiertoilmauunissa. Paistopinnasta tulee rapea samalla kun sisus paistuu meheväksi. Tehoja tässä omassa laitteessa on 1700 W.

 

IMG_3641%5B1%5D.jpg

Lämpimät voileivät Airfryerilla. Viikko siitä ostosreissusta meni, niin ajankohtaiseksi tuli ensimmäinen kokeilu airfryerilla. Lämpimät voileivät. Me käytimme foliovuokaa, johon suihkautin aluksi rypsiöljyä. Jos leivät laittaa suoraan pöhöttimeen, kannattaa niiden pohja voidella, mutta vuokaan laittamalla välttää juustosotkut. Facebookin aiheeseen liittyviin ryhmiin olen jonkin verran tutustunut, ja siellä tuli esiin, että joissakin malleissa leipien päälle laitetut juustoviipaleet lähtevät lentoon, ja tämän voi estää kiinnittämällä juusto coctailtikuilla. Meidän leipien päällä oli juustoraastetta, ja se pysyi paikallaan.

Lämpimät voileivät kypsennettiin siten, että airfryer esilämmitettiin 180 astetta 5 minuuttia ja sitten leivät sisään ja paisto 180 astetta 8 minuuttia.

 

IMG_3644%5B1%5D.jpg

Muna-paahtoleivät Airfryerilla. Aamupalaksi muna-paahtoleipiä. Painelin leipiin syvennyksen keskelle ruokalusikalla (toki siihen olisi voinut tehdä reiän vaikka juomalasilla ja rikkoa munan koloon. Asetin pöhöttimen korin pohjalle leivinpaperin ja laitoin leivät sinne, ja sitten rikoin munat kunkin leivän syvennykseen (meni osin vähän yli reunojen).  Suolaa ja pippuria. 170 astetta ja 10 minuuttia ilman esilämmitystä. Tässä vaiheessa kurkkasin koriin ja valkuaiset olivat hyytyneet mutta keltuaiset vielä pehmeitä, niin jatkoin kypsennystä vielä pari minuuttia. Seuraavalla kerralla mentiin suoraan lämpötilalla 180 astetta, 10 minuuttia, ja leivistä tuli kerrasta hyviä.

 

IMG_3652%5B1%5D.jpg

Kanansiivet Airfryerilla. Kanansiipiä airfryerissä miehelle ja pojalle iltapalaksi, tuote oli Naapurin Maalaiskanan Crispy Wings, pintamaustettu tuote. Minähän itse en syö kanaa, jossa on luuta ja nahkaa. Meidän airfryerin kana-automaattiohjelma antaa lämpötilaksi 180 astetta ja paiston kestoksi 25 minuuttia. Korin pohjan suihkutin rypsiöljysprayllä, ennen kuin laitoin kanat sinne. Siipiä saa käännellä pari kolme kertaa paiston aikana, jotta lopputulos olisi hyvä - ja se oli, pinta oli rapea ja liha kypsää.

 

IMG_3658%5B1%5D.jpg

 

Broilerin sisäfileet Airfryerilla. Poikakin innostui erään kerran laittamaan itselleen sapuskaa airfryerilla. Tuommoinen valmis kasvisranskalaiset sekoitus tuoreista kasviksista - kasvikset pyöriteltiin öljyssä ja maustettiin suolalla ja pippurilla. Niitä ei tarvinnut käännellä tai ravistella paiston aikana. Samalla korissa kypsyivät Kariniemen kananpojan Ranch rapeat sisäfileet. Ensin kanat kypsymään 180 astetta 25 minuuttia ja 5 min päästä lisätään kasvikset.

Muoks.. 21.7.21. Ensimmäisen airfryerin käyttökuukauden aikana huomasin, että kyllä nuo pienet broilerin sisäfileet kypsyvät 200 asteessa 10 minuutissa (airfryer esikuumennettu 3 min). Sisäfileiden suihkautus öljyllä, 5 minuuttia 200 astetta, kääntö, suihkautus öljyllä ja kypsennys vielä 5 minuuttia.

 

IMG_3660%5B1%5D.jpg

Grillimakkaraa ja pekonitomaatit Airfryerilla. Tomaateista leikataan hattu pois, sitten koverretaan sisus pikkulusikalla pois. Täytetään Koskenlaskija-sulatejuustolla ja kukin tomaatti kääräistään kahteen pekoniviipaleeseen. Nämä pekoninitomaatit paistoin airfryer-aloittelijana 180 /12, mutta kokemuksen kerryttyä voin kertoa, että kannattaa paistaa 200 / 15, niin pekonikin ruskistuu kunnolla. Pekonitomaatit ovat muuten meidän mielestä parempia kuin pekoniherkkusienet.

 

IMG_3662%5B1%5D.jpg