IMG_20241108_193816%5B1%5D.jpg

 

Paljolti olen viikonloppuaamuina tehnyt hiutalepuuroja haudutuspadassa. Nyt vaihteeksi jauhopuuroa - ohrajauhoista ja mustikoista perjantain iltapalaksi. 

Aiemmin olen tehnyt ruispuolukkapuuroa haudutuspadassa, ja se nytkin oli ajatuksena, mutta kaapissa olikin vain ohrajauhoja. Syntyyhän se puuro niistäkin. 

Savon Sanomien ohrajauho-mustikkapuuron reseptissä laitettiin suolaa puoli desiä itraa vettä kohden. Täällä läntisemmässä Suomessa ollaan vähän maltillisempia suolan käytön suhteen ja päädyinkin laittamaan suolaa vain 3/4 tl, kuten tässä K-Ruoka -sivuston mustikka-ohrapuuro -reseptissä - tässä kattilassa tehtävässä puuroreseptissä mustikat ja sokeri lisätään vasta lopuksi puuroon, minä ajattelin, että eikö ne siellä haudutuspadassa kypsy samassa puuron kanssa ja laitoin koko setin heti aluksi hautumaan. Käyttämäni ainesmäärät olivat samat kuin tuossa K-ruoka -sivuston reseptissä..

Ruispuolukkapuuroa haudutuspadassa tehdessäni totesin kantapään kautta, että ainekset kannattaa kiehauttaa kattilassa ennen kuin laittaa puuron haudutuspataan hautumaan, jotta lopputulos ei olisi velliä. Ruisjauhopuuroa ja ruispuolukkapuuroa olen hauduttanut haudutuspadassa kolmisen tuntia High-asetuksella (kattilassa tehdessä tunnin verran). Ohrajauhopuuron ajattelin kypsyvän nopeammin haudutuspadassa, kun se kattilassakin tulee puolessa tunnissa, joten varauduin kypsentämään tätä puuroa 1½-2 tuntia High. Tunnin haudutuksen jälkeen puuro alkoi jo padassa kuplimaan reunoilta, ja annoin kypsyä 1 tunti 45 minuuttia.

No, lopputulos ei ollut velliä, mutta ei ihan puuroakaan, vaasn semmoista hieman löysää puuroa. Sitä en osaa sanoa, olisiko se jäähtyessään muuttunut puuroksi, sillä söimme tämän puuron kuumana maidon kanssa, ja koko padallinen meni kahteen pekkaan. Hyvältä maistui. 

Eli, jos lähdet haudutuspadassa puuroa tällä reseptillä tekemään, kannattaa joko laittaa hieman vähemmän vettä (9 dl?) tai hieman enemmän ohrajauhoja (ehkä reilut 2 dl tai 2½ dl - 3 dl uskoisin jo olevan joka tapauksessa liikaa).

 

1 l vettä

3/4 tl suolaa

1 dl karppisokeria (tai sokeria)

200 g ( 3,5 dl) pakastemustikoita

2 dl Myllyn Paras ohrajauhoja (mittaa tarkasti desimitalla)

 

Laita kattilaan veis, suola, sokeri ja pakastemustikat. Kuumenna kiehuvaksi ja vatkaa sitten kiehuvaan veteen ohrajauhot. Keitä puuroa kattilassa välillä sekoitellen 5-10 minuuttia ja kaada ainekset sitten voideltuun haudutuspataan. 

Kypsennä High 1,5 - 2 tunnin ajan.