IMG_20240827_185903%5B1%5D.jpg

 

Tämmöinen suht helppo arkiruoka syntyi tänään saksanhirivkäristyslihasta.

Olin suunnitellut tekeväni porokiusausta poronkäristyslihasta, mutta K-Supermarketin pakastekaapissa olikin vain puolen kilon ja sitä suurempia pakkauksia poronkäristyslihaa. Niinpä valitsinkin Lapin Lihan Saksanhirvikäristys -pakkauksen, jolla painoa oli 240 g, eli meille kahdelle aivan sopivasti. Suomessa saksanhirvi on googlettelun perusteella äärimmäisen harvinainen ja tämä kyseinen liha olikin peräisin Uudesta-Seelannista.

Lapin Lihan sivuilla kerrotaankin näin: Lapin Liha tuo saksanhirveä Uudesta-Seelannista, jossa laji elää suurissa aitauksissa ylängöillä.  Tarhauksessa kiinnitetään paljon huomiota stressittömiin, luonnonmukaisiin olosuhteisiin ja laadukkaaseen ravintoon. Tilavissa, jopa 15 000 hehtaarin kokoisissa aitauksissa eläimet pääsevät laiduntamaan lajityypilleen ominaisesti.

No, eipä siitä sitten varsinaisesti kiusausta tullutkaan, koska epähuomiossa olin ottanut pakastealtaasta perunasuikalepussin sijasta pussin viipaleperunnoita... Mutta oikein maistuva ruoka näistäkin aineksista syntyi.

 

240 g Lapin Liha saksanhirvikäristystä

½ tl suolaa

1/4 tl jauhettua maustepippuria

½ rkl kuivattua rosmariinia

1 pieni maustekurkku, pieninä kuutioina

1 tl valkosipulimurskaa (vastaa yhtä valkosipulin kynttä)

500 g pakasteperunaviipaleita

½ tl suolaa

3 dl ruokakermaa

 

Paista saksanhirvikäristystä pannulla voissa välillä käännellen kunnes käristyslihat irtoavat toisistaan. Mausta suolalla, maustepippurilla, rosmariinilla ja valkosipulilla.

Mausta perunaviipaleet ½ tl:lla suolaa.

Laita voideltuun uunivuokaan alimmaiseksi puolet perunaviipaleista. Laita niiden päälle pannulla paistettu käristysliha ja maustekurkkukuutiot. Laita vuokaan päällimmäiseksi loput perunaviipaleet. Valuta ruokakerma tasaisesti vuokaan.

Paista uunissa 200 asteessa runsaan tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsyneet. Paistamisen alkupuolella (n. 20  minuutin kohdalla) painele päällimmäisiä perunoita hieman lastalla niin, että ne peittyvät kermalla.