Lunta saatiin viimein meidänkin leveysasteille, ja mikäs sen parempaa ruokaa kuin hernekeitto pakkaspäivänä. Meidän 8-vuotiaan mielestä keskuskeittiö tekee parempaa ruokaa kuin äiti, mutta hernekeitto on se ruoka, joka äidin tekemänä on parempaa.

500 g kuivattuja herneitä
2½ l vettä
1 lihaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
7 maustepippuria
2 laakerinlehteä
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl aromisuolaa
200 g saunapalvikinkkua
1 rkl paahdettua sipulirouhetta
rouhittua mustapippuria
1-2 tl meiramia
½-1 tl suolaa

Huuhtele herneet, mittaa vesi isoon kattilaan ja laita herneet sinne likoamaan yön yli. Keitä herneitä liotusvedessään liha- ja kasvisliemikuution sekä mausteiden kanssa 1½ tuntia. Lisää sitten ruskistettu maustettu jauheliha, saunapalvikinkku ja sipulirouhe, keitä vielä puoli tuntia lisää. Mausta valmis keitto maustaippurilla, meiramilla ja lisää maun mukaan suolaa.